Фирма за Професионално почистване в Бургас

Почистване на матрак в 8 лесни стъпки -
Close

21.02.2021

Почистване на матрак в 8 лесни стъпки

почистване матраци

Почистване на матраци

Матракът е сериозна инвестиция, така че искате да сте сигурни, че ще го запазите колкото се може по-дълго време – а това означава да се научите как да почиствате матрака. Матраците могат да събират прахови акари, мъртва кожа, мръсотия и други, което означава, че те трябва да се почистват редовно – особено ако страдате от алергии или имате домашни любимци.

Добрата новина е, че почистването на матрака е далеч по-лесно, отколкото си мислите. Прочетете, за да откриете няколко прости стъпки, които ще ви помогнат да поддържате матрака си чист и готов за дълги години употреба. Ето няколко професионални съвета за грижа за вашия матрак, така че да можете да спите спокойно.

1. Съберете вашите почистващи препарати за матраци

За дълбоко почистване на матрак ще ви трябват определени материали под ръка.

  • прахосмукачка с приставка за тапицерия
  • ензимен почистващ препарат или сапун за съдове за премахване на петна
  • прах за пране
  • сода за хляб

2. Премахнете всички завивки и възглавници от матрака

Премахнете чаршафите, калъфките за възглавници от матраците и ги оставете да се въртят в пералнята, докато работите по почистването на матрака. Измиването на цялото спално бельо в гореща вода ще помогне да се отървете от всякакви акари.

3. Прахосмукирайте матрака

Вземете приставката за тапицерия на вашата прахосмукачка и преминете по цялата повърхност на матрака, включително страните. Обърнете специално внимание на шевовете повторете добре за да извадите скрита мръсотия или прах.

4. Почистете матрака си с препарат за премахване на петна

Сега е време да се съсредоточите върху отстраняването на петна от матрака, а това означава почистване на петна. Никога не накисвайте матрака си и не нанасяйте вода или разтвор за почистване директно върху него. Освен ако не разполагате с професионални уреди за работа. Поради тази причина е важно да се действа предпазливо и да се действа на принципа, че по-малкото е повече.

Почистване на петна с препарат за премахване на петна . Избраното средство за премахване на петна ще зависи от вида на петната и вида на матрака. За биологични петна посегнете към ензимен почистващ препарат. Напръскайте почистващото средство върху чиста бяла кърпа и след това изцапайте зацапаното място с кърпата. След това можете да нанесете студена вода върху различна чиста кърпа и да продължите да попивате, докато петното се повдигне. Целта тук е да се използва възможно най-малко продукт и влага. Този метод е идеален за кръв, пот, повръщане, урина и други свързани петна.

Като алтернатива на почистващ препарат на базата на ензими, можете да направите свой собствен самостоятелен разтвор, като смесите сапуна за съдове с вода и нанесете само получената пяна върху петното. Можете също така да направите домашен разтвор от равни части студена вода и водороден пероксид.

5. Поръсете сода за хляб по целия матрак

Ако не можете да поставите матрака си на слънце и чист въздух, содата за хляб е следващото най-добро нещо. Поръсете слой върху целия матрак и оставете за няколко часа или до 24 часа. Содата бикарбонат ще разгради киселината и ще поеме останалата влага или мирис. Колкото по-дълго можете да оставите сода за хляб върху матрака, толкова по-добре ще работи! Докато матракът седи със содата за хляб, отворете всички прозорци в стаята, за да проникнат светлината и слънцето. Ултравиолетовите лъчи на слънцето всъщност ще помогнат за унищожаването на всякакъв вид плесен или бактерии върху матрака.

6. Отново прахосмукирайте матрака

След като содата за хляб е направила своята магия, старателно я почистете с прахосмукачка. (Ако имате табла с плат, сега е подходящ момент да почистите и това с прахосмукачка! Може и да започнете наново с всичко свързано с леглото.)

7. Обърнете матрака

Сега тази страна е безупречна, обърнете матрака и повторете стъпки 1-5, така че двете страни да са еднакво свежи и чисти. Обръщането на матрака, разбира се, трябва да се извършва на равни интервали, независимо дали почиствате дълбоко матрака или не. Конвенционалната мъдрост е, че хората трябва да обръщат матрака си на всеки три месеца, но това правило е валидно само за пружинните матраци, тъй като те се компресират с времето. Тъй като матраците стават по-специализирани, най-добре е да се консултирате с производителя на модела. (Например матракът от пяна трябва да се завърта на 180 градуса на всеки няколко месеца.)

8. Предпазете матрака

Сега, когато знаете как да почиствате матрака в домашни условия, е време да го защитите. След като изсъхне напълно, покрийте свежия си матрак с протектор за матрак, който ще улесни почистването в бъдеще и ще го предпази от разливи, мръсотия и други неприятности (т.е. акари.)

Използването на протекторни чаршафи, които редовно се перат. Поддържането на площта около матрака чиста, трябва да го предпази от всякакъв прах, за да не се появяват прахови акари особено добра идея за тези, които страдат от алергии или астма.